Tua Burlin

Om mig


Färgstarka karaktärer, svindlande äventyr, passionerad kärlek och dramatiska epoker i historien … Sådana berättelser sveper mig in i en annan värld och huvudpersonernas öden stannar kvar i mitt hjärta. Jag minns chocken när jag som trettonåring läste ut Borta med vinden och insåg att författaren inte skrivit en fortsättning. Död var hon ju också, Margaret Mitchell, så jag kunde inte ringa henne för att böna och be om en uppföljare. Kvar stod jag med insikten om att jag aldrig skulle få veta ifall Rhett och Scarlett fick varandra till slut. Det romantiska kärleksparets okända öde har klöst i min själ otaliga gånger och med åren insåg jag att det är just så en bra bok ska vara – omöjlig att sluta tänka på.

 

I gott sällskap med många andra bokslukare har jag länge velat skriva en egen bok, men de skönlitterära ambitionerna fick stå tillbaka till förmån för karriär och ett tidskrävande hästintresse. När jag väl lät skrivardrömmen ta plats kastade jag mig med liv och lust in i projektet under devisen: Hur svårt kan det va’? Ganska svårt visade det sig. Att skriva manus är ett hantverk och det tog tid att lära sig verktygen. Valet av genre var däremot enkelt. Jag älskar historisk romance och ville skriva en som utspelar sig i Sverige. I min debutroman har jag använt en dramatisk epok som kuliss för en äventyrsfylld kärlekssaga: tiden då Gustav Vasa omdanade riket och Dackefejden rasade. Samhället präglades av enorma klasskillnader, snäva könsroller och brutal rättsskipning, men längtan efter kärlek och tillhörighet var lika starka drivkrafter då som nu. 

 

Till vardags arbetar jag som chef för en affärsavdelning på ett fastighetsbolag. Det mesta av fritiden tillbringar jag på 1500-talet, i den alldeles egna värld som mina bokkaraktärer lever i, där de – till skillnad från Rhett och Scarlett – ska få fortsätta sin berättelse i en trilogi.